Over mij
Mijn naam is Renate Martini. Ik ben getrouwd met Peter en we hebben drie kinderen in de leeftijd 18-21 jaar. Na 25 jaar werkzaam te zijn als kerkelijk werker in de PKN ben ik naast mijn werk de studie tot verlies-en rouwtherapeut gaan volgen aan de Sociale Academie te Utrecht.
In mijn werk als kerkelijk werker trek ik al ruim 25 jaar op met mensen van alle leeftijden en was en ben ik betrokken bij dat wat het leven heel mooi maar soms ook heel moeilijk en verdrietig maakt. In de tijden waarin verlies en verdriet zich voordoen mag ik met mensen meelopen, ondersteunen en helpen om orde en rust te vinden daar waar onrust , allerlei emoties en soms chaos ervaren wordt.
Rouw is als schaduw. Je draagt het altijd met je mee. Soms is het niet zichtbaar en voelbaar aanwezig. Om op een ander moment ineens weer levensgroot en heel intens te verschijnen in je hoofd, je hart en/of de wereld om je heen
Om hierin mensen nog meer bij te kunnen staan en ook daarin meer te kunnen bieden als therapeut, ben ik de opleiding tot verlies- en rouwtherapeut gaan volgen.
Mijn eigen levens – en werkervaring, gecombineerd met deze opleiding, geeft mij de mogelijkheid om op een nog intensere manier mensen van jong tot oud te begeleiden in rouw en verlies. Niet in het “verwerken” hiervan. We weten vandaag de dag namelijk dat het zo niet werkt. Dat wat mensen meemaken aan verlies is voor altijd onderdeel van hun leven, het is als het ware met het leven verweven. Rouw is de normale reactie (zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel) op het verlies van iets of iemand dat dierbaar was. Door te rouwen, het verlies te doorleven, komt er wel steeds meer ruimte om door – te – leven. Het verlies wordt niet kleiner, maar gaandeweg “groeit” er wel steeds meer leven om het verlies heen. Mijn therapeutische begeleiding richt zich op dit proces van het vinden van een nieuw evenwicht en de (noodzakelijke) aanpassing aan het leven wat nu zo anders is.
Iedereen is welkom in mijn praktijk. Zelf leef ik vanuit een Christelijke levensovertuiging. Als dat voor jou gewenst is kunnen we dit betrekken bij onze gesprekken. Net als andere overtuigingen (of geen) die voor mij evenveel van waarde zijn. Bijvoorbeeld als we het hebben over troost of juist als je zit met vragen en twijfels die jouw overtuiging in combinatie met dat wat je is overkomen je bezighouden.